Hoofdstuk 8 Rekenen & 9 Negatieve getallen

Hst 8 begint met de voorrangsregels die we naar voren hebben gehaald naar hst 3. Daarom slaan we 8.1 helemaal over. De rest van hst 8 doen we wel en daar komen een paar lastige dingen naar voren zoals voorrangsregels (nu ook met machten), breuken, stroomdiagrammen en machten (kwadraten) met en zonder haakjes.

Om de lastige onderwerpen beter te onderbouwen en te oefenen voegen we een aantal dingen toe naast het boek.

  • CP breuken vermenigvuldigen; een deel van een deel nemen met behulp van rechthoeken. Einddoel is zelf een plaatje te maken dat de rekenregel voor vermenigvuldigen illustreert.
  • G1 Rekenen Breuken; meer oefening met optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen (let op, dit staat niet in het boek!). Dit wordt afgesloten met een SO van 10 vragen.
  • CP Stroomdiagrammen; opstapje kansrekening (toepassing breuken) en oefening vermenigvuldigen en optellen breuken.

Hst 9 hebben we voor het grootste deel al gedaan bij hst 3, namelijk de negatieve getallen in de DWO. Om dit op te halen en te herhalen maken de leerlingen Ditwis NG I en II en de enige test uit de DWO die ze nog niet eerder hebben gemaakt: G3. Daarin worden alle bewerkingen gecombineerd, dus dat is een goede oefening. Het enige dat nieuw is zijn de negatieve machten in paragraaf 9.5 (met en zonder haakjes). Dat is dan ook de enige paragraaf die ze uit dit hst maken.