Hoofdstuk 5 Hoeken

Om evenwijdige of loodrechte lijnen te trekken is een plaatje van een geodriehoek voor het Smartboard wel handig. Op Moodle vind je een afbeelding. Verder staan alle plaatjes als Notebookbestanden op Moodle, handig! 

De "de" aantekeningen wat is een hoek staan in Moodle (voor zieken). Er mogen wel meer plaatjes bij.

Met ruitjespapier kun je alle leerlingen dezelfde hoek laten tekenen en opmeten. Met cos hoek = inproduct/ lenge vectoren kun je het zelf even snel uitrekenen. Leerlingen mogen er max 1,5 graden naast zitten.
Twee graden ernaast is half goed, meer er naast is 0 punten.

De opdracht hoekensom driehoek kan worden gedaan met behulp van opgave 28. Uitkomst 180 graden ook met een bewijs opsieren (komt later pas in het jaar, maar je moet het ijzer smeden als het heet is). Meteen ook een mooi controle middel voor leerlingen op het proefwerk als zij een driehoek moeten construeren.

Koers wordt niet in het boek besproken (alleen opgave T1) maar komt wel terug op het proefwerk, dus zelf uitleggen; altijd vanaf Noorden gemeten en rechtsom. Ze moeten koersen kunnen meten en tekenen door altijd eerst een noordpijl te tekenen. Aangezien er (bijna, alleen T1 dus) geen vragen over koersen in het boek staan kan je bijvoorbeeld vragen:
- Een schip volgt een koers van 154 graden. Welke koers volgt een tegemoetkomend schip? Zie ook DitWis Hoeken opgave 1
- Welke koers volgt een vliegtuig die in de richting zuidwest vliegt?
- Laat ze die koersen ook tekenen! 

De Ditwis Hoeken 2 en 3 is extra (niet nodig voor het proefwerk).